All products
Hitma Single Use
2023-01-20 13:21:00

Hoe draagt single-use technologie bij aan ontwikkelingen binnen cellulaire agricultuur?

Average reading time 3,5 minutes By Pepijn Driel on 20 January 2023

De impact van de veeteeltsector op het milieu en klimaat is groot. Daarnaast blijft de wereldbevolking, net als de wereldwijde vraag naar dierlijke producten, jaar op jaar groeien en neemt de beschikbare hoeveelheid landbouwgrond snel af. In een recent artikel op de wesbite van Hollandbio las ik dat biotech mogelijk de oplossing biedt; Met een oppervlakte ter grootte van Londen kunnen we de hele wereldbevolking van eiwitten voorzien. Hoe zit dit, en hoe kan single-use technologie bijdragen aan deze oplossing?

Veelbelovende technologieën 
RePlanet, een NGO die de discussie over urgente problemen rondom het milieu, klimaatverandering en extreme armoede wil openbreken, haalde tijdens hun COP27-persconferentie rol van de veeteelt kritisch aan. Ze presenteerden ook een oplossing: cellulaire agricultuur. Een verzameling van veelbelovende technologieën waarmee vertrouwde vlees- of zuivelproducten gemaakt kunnen worden, maar dan op een dier- en planeetvriendelijkere manier. 

Neem bijvoorbeeld kweekvlees waarbij dierlijke producten in een laboratorium worden gekweekt uit stamcellen van dieren in plaats van het slachten van vee. Of het produceren van biologisch identieke melk, kaas en andere dierlijke eiwitten met behulp van genetisch gemodificeerde micro-organismen. 

Binnen mijn klantenkring bevinden zich diverse bedrijven (vaak nog start-ups) die zich met vormen van cellulaire agricultuur bezighouden en daarbij single-use componenten en systemen inzetten. Het gebruik van single-use technologie is in deze sector overigens niet nieuw. Van de labfase tot en met de productie van cellulaire vlees- en/of zuivelproducten kom je single-use oplossingen tegen.

Met een oppervlakte ter grootte van Londen kunnen we de hele wereldbevolking van eiwitten voorzien.

Kosten beheersbaar houden
Single-use technologie, al dan niet in een hybride systeem gecombineerd met roestvrijstaal (RVS), kan bijdragen aan het beheersbaar houden van de kosten binnen cellulaire agricultuur-processen. Doordat je de kunststof procesmaterialen en -systemen na gebruik weggooit, hoef je ze tussendoor niet te reinigen. Je vervangt dit deel van de opstelling en kunt verder met de volgende batch! Zo win je tijd én je bespaart kosten doordat je minder water, schoonmaakmiddelen en energie gebruikt ten opzichte van een RVS productieomgeving.

Afval
Doordat je single-use procesmaterialen weggooit, creëer je natuurlijk wel extra afval ten opzichte van roestvrij staal. Het gamma-steriliseren van de materialen zorgt er ook nog eens voor dat alles dubbel verpakt moet worden. Gelukkig worden er stappen gezet. Zo zijn er al systemen op de markt die het mogelijk maken het afvalvolume te reduceren en zijn er ontwikkelingen op het gebied van recycling.

Crosscontaminatie voorkomen
Een belangrijk voordeel van single-use technologie is de risicobeperking. Binnen de cellulaire agricultuur worden stammen bacteriën, gisten, microalgen of schimmels gekweekt in bioreactoren en fermentoren (gesloten systemen waarin onder gecontroleerde omstandigheden een biologisch proces kan worden uitgevoerd). Als deze, en andere procesonderdelen, na gebruik niet goed worden gereinigd, loop je risico op crosscontaminatie met als gevolg het afkeuren van een batch waar veel kosten voor zijn gemaakt. Single-use processystemen kunnen bijdragen aan het beperken van deze risico’s. Na iedere batch worden de systemen immers vervangen.

Tijdwinst in ontwikkelfase
Startups zitten vaak nog in de ontwikkelingsfase van hun product. De fase waarin ze onderzoeken hoe ze hun productieproces kunnen optimaliseren. In deze fase zorgen single-use componenten en -systemen ervoor dat je eenvoudig verschillende processen kunt uitproberen, zonder dat je meteen dure apparatuur moet aanschaffen. Het plug-and-play principe van single-use technologie biedt hierbij flexibiliteit en tijdswinst. En dan heb ik het nog niet eens over de QA-, QC- en validatievoordelen.  

Het is inspirerend om te zien hoe bedrijven binnen de cellulaire agricultuur meehelpen onze planeet voor iedereen leefbaar te houden terwijl ook iedereen in staat wordt gesteld om zijn favoriete eetpatroon te behouden. Het gebruik van single-use technologie maakt het ontwikkelproces tot en met de productie flexibeler, veiliger en sneller. Ik adviseer mijn klanten graag op welke manier ze single-use materialen kunnen inzetten in hun specifieke processen.

Pepijn Driel
If you found this interesting, read my other blog articles here.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Our cookies have only analytical, communicative or functional purposes. By continuing on our website you accept cookies and similar techniques. Read more about Hitma's privacy statement